Самолетоносачът "Дуайт Айзенхауер"и придружаващата го група бойни кораби и подводници ще влязат днес в Средиземно море през Суецкия канал. Самолетоносачът ще се насочи към район южно от гръцкия остров Крит, където ще се проведат учения с гръцките ВВС. Плавателната крепост ще се намира на границата на гръцката изключителна икономическа зона. В ученията ще вземат участие 8 самолета F-16, които ще излетят от летището Суда на остров Крит, а също четири самолета F-18, които ще излетят от палубата на самолетоносача.

Това е първата съществена намеса на САЩ сред възникналата във вторник кризисна ситуация с Турция и тази намеса има особен символизъм, защото се извършва в момент, когато тревогата в региона не е спаднала. Смята се, че с тази ход американците искат да покажат, че могат да играят ролята на рефер и да предотвратят всякакви настъпателни действия, които Турция може да предприеме. Става дума за намерението на турския изследователски кораб „Орудж Рейс“ да извърши проучване за наличието на въглеводороди в изключителната икономическа зона на гръцкия остров Кастелоризо, което може да доведе до въоръжен конфликт между Гърция и Турция. Според турската страна островът се намира на 2 километра от турската територия и на 580 км от континенталната част на Гърция.

Турската хидрографска служба в пристанищния град Анталия издаде във вторник международното известие Navtex за сеизмични изследвания, заявявайки, че те ще проведат от 21 юли до 2 август южно от гръцките острови Родос и Кастелоризо и югоизточно от Крит. В Анкара бе обявено, че изследователският кораб „Орудж Рейс“ ще се намира в този регион. Засега “Орудж Рейс” стои на котва в Анталия, но за един ден той може да стигне оттам в района на Кастелоризо и други гръцки острови. По сведения на гръцките медии, в района около Кастелоризо и покрай турското крайбрежие вече се намират две групи от 25 турски военни кораба. По тази причина от няколко дни гръцките въоръжени сили са приведени в състояние на бойна готовност.

Гръцкият военен флот е разгърнат изцяло в Егейско море и е заел ключови позиции за наблюдение на всяко едно придвижване на турските кораби, твърди още порталът. На свой ред турската армия използва безпилотници, за да следи позициите на гръцкия флот. Недалеч от кипърското пристанище Ларнака се намират френски военен кораб, който също наблюдава положението.

Турция твърди, че гръцките острови нямат права върху морския шелф и изключителните икономически зони. На свой ред Гърция, позовавайки се на Конвенцията на ООН по морското право, заявява обратното и уверява, че е готова да отстоява своите интереси, включително с помощта на въоръжените си сили, ако се налага, съобщи БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.