Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун заяви снощи, че очаква извинение от Франция за колонизирането на страната му. Той допълни, че неговият френски колега Еманюел Макрон е много почтен човек, който може да допринесе за този климат на помиряване, предаде Франс прес.
В отговор на въпрос по време на интервю за международния телевизионен канал Франс 24 за евентуално извинение от Париж той каза: "Вече получихме половин извинение. Сега е необходима още една стъпка (...) Искаме това да стане".
Това ще позволи обстановката да се успокои и да стане по-благоприятна за икономическите и културните ни отношения, за отношенията на добросъседство, допълни Тебун. Той припомни, че над 6 милиона алжирци живеят във Франция.
В петък Франция направи силен жест като върна тленните останки на 24 алжирски бойци, убити в началото на френската колонизация през 19-и век.
Тази стъпка цели разведряване в отношенията между Алжир и бившата колониална сила, белязани от непрекъсната полемика и напрежение, отбелязва АФП.
С президента Макрон можем да стигнем далече в помирението и уреждането на проблема с историческата памет, посочи Тебун.

 

Снимка: БТА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.