Лекарите се борят за живота на руския опозиционер, критик на Кремъл и основател на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални. Това съобщи Анатолий Калиниченко, заместник главен лекар на болницата за спешна медицинска помощ в град Омск, където Навални беше откаран със съмнения за отравяне.

Алексей Навални е подложен на интензивна терапия. Все още не е потвърдена версията за отравяне, но тя също не се изключва, заяви Калиниченко.

"Слава Богу в нашето учреждение има специализиран център за лечение на такива пациенти. На практика лекарите се занимават със спасяването на живота му. Все още не е поставена окончателна диагноза. Отравянето е една от възможните причини за състоянието на Навални, но не и единствената", каза още Калиниченко.

По-рано прессекретарят на Навални Кира Ярмиш изказа предположението, че той е бил отровен, докато е пил чай в кафене на летището в Томск преди да се качи на самолета за Москва.

Собственикът на кафенето увери, че е готов да предостави записи от камерите за видеонаблюдение.

Транспортната полиция започна проверка.

Навални припадна по време на полет от Томск за Москва, след което самолетът кацна аварийно в Омск. Наложи са самолетът да кацне аварийно на летището в Омск, откъдето той беше откаран с линейка в местната болница. Опозиционерът беше откаран с линейка в местната болница за спешна медицинска помощ.

Ако версията за отравянето се потвърди, правоохранителните органи ще проведат разследване, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Попитан дали властите ще съдействат за евентуалното изпращане на Навални на лечение в чужбина, Песков отговори:

"Ако се обърнат към Кремъл, към министерството на здравеопазването или към което и да е ведомство – естествено. Сега много руски граждани заминават на лечение в чужбина, въпреки че границите са затворени".

Кремъл обяви, че лекарите правят всичко по силите си, за да помогнат на Навални, и му пожела бързо възстановяване като на всеки друг руски гражданин.

Ръководителят на юридическия отдел на Фонда за борба с корупцията Вячеслав Гимади заяви, че отравянето на Навални може да е свързано с политическата му дейност.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.