80 години от рождението на големия художник Никола Манев се навършиха на 25 август. На същата дата преди две години той си отиде от този свят, но остави тук забележително наследство от картини и благородни дела.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, където е отраснал, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. През 2008 г. Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство. От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. Той има реализиране над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. Урната с праха му е положена на 9 септември 2018 г. в Чирпан.

Александър Манев е син на известния български художник. Той е роден в Нидерландия, но сам решава да се премести в България и в момента живее между София и Варна. В интервю за Радио Варна той съобщи, че предстои да излезе нова книга за баща му, която ще се появи на 2  септември. А в Чирпан, където е отраснал големият художник ще има и улица кръстена на него. Пред Александър Йорданов той разказа още:

- Баща ми беше като учител за хората, знаеше как да говори и как да извади положителната страна, излъчваше светлина и добрата си страна към хората. Цял живот съм се възхищавал на тази положителна енергия, която излъчваше.

- Имате ли любима картина на баща си?

- Мисля, че имам, наистина. Тя се казва "Дървото на живота" и корицата на книгата ще бъде точно тази картина.

- Следвате ли неговите стъпки?

- В днешно време трябва да си малко луд, за да си художник. Много е трудно да се прехранваш от това. Сестра ми се занимава много с изкуство. Аз идвам от Нидерландия, може би чувате, че говоря с лек акцент. Майка ми е нидерландка и там съм израснал, но от около осем години вече живея в България, между Варна и София. Но всъщност бачкам между България и Нидерландия - продавам коли като Вартбург, Трабант и Жигули, там има голям интерес към тях.

- Не сте израснал тук, но говорите много добре български език.

- Всеки ден уча нова дума, защото българският не е като нашия език. Нашият е много по-елементарен, докато в българския за всяка дума има две-три различни думи. Откровено казано, аз се чувствам щастлив в България и много я обичам.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.