Снимка: Булфото

Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е починал. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст, съобщи БНР. Тъжната вест дойде от Христо Бардуков, главен експерт "Спорт, демографски и етнически въпроси" в Община Созопол:

"Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто!

Доси Досев е починал след обостряне на язва, от която е страдал дълги години. Актьорът и Бардуков са съседи в стария град, видели се само преди дни, а непринуденият разговор се въртял около виното, веяния паламуд и хубавите неща в живота.

Доси Петров Досев е български актьор. Роден е в град София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г.

След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 - 1965) и Театър "София", на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са "Привързаният балон", "Гибелта на Александър Велики", "Мъже в командировка", "Иван Кондарев", "Масово чудо", "Вик за помощ", "Версенжеторикс", "Пансион за кучета", "Подгряване на вчерашния обед", "Принцът и просякът".

Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на наградата "Златен век - огърлие" и грамота от 2019 година.

"С огромна болка научих, че е починал големият български творец Досьо Досев, написа в Профила си във Фейсбук служебният културен министър Велислав Минеков:

Той имаше завидна актьорска съдба, защото винаги бе отговорен и ангажиран в изкуството, независимо дали ставаше дума за театър, кино или за малкия екран. Родната ни култура днес повече от всякога се нуждае от хора като него, съчетали в себе си рицарска доблест, младежки дух и проницателен творчески поглед за истински важните неща в живота. Човек и добър приятел, когото всички възприемат много отдавна като доайен, заради мъдростта, с която ни даряваше. Талант, за когото тепърва София и морето ще продължават да спорят, защото всеки желае да бъде в компанията на добрите и силните. За едно съм сигурен - че Досьо Досев е бил истински щастлив, защото нищо в живота на човека не е такъв мощен извор на щастие, както творчеството. Дълбок поклон!", добавя г-н Минеков.

"Един голям артист, човек, бохeм, неразривно свързан с Театър "София" пое по пътя към звездите.

Доска, светъл ти път!", написа в своя профил във Фейсбук актрисата Милена Живкова, цитирана от сайта „Impressio.bg".

Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Поклон пред паметта му!

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.