Незабравим плувен празник ще изживеят варненци и гостите на града този уикенд. Положителните емоции са гарантирани, ако решат да участват в 80-ия юбилеен маратон Галата – Варна и масовото плуване 1000 х 1000. Маратонът ще се проведе на 2 август, неделя, а плувният празник 1000 х 1000 - ден по-рано, на 1-ви.
В навечерието на двете събития се проведе пресконференция в Юнашкия салон, на която присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, кап. първи ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС и главен съдия на маратона по море, Филип Ромбаут - изпълнителен директор на „Агрополихим“ и председател на УС на ПСК „Черно море“ , кап. Валентин Енчев – директор на Дирекция „Морска администрация – Варна“, Вили Цеков – главен съдия на маратона и Миролюб Адамов – зам.-председател на УС на ПСК „Черно море“.
Нов сборен пункт ще има 80-ия международен плувен маратон Галата – Варна. За първи път участниците ще се съберат не на Морска гара, а направо на старта – в местността „Карантината“, пред паметника. Промяната се налага във връзка с епидемичната обстановка в страната.
За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона. Заявката за участие пред паметника на „Карантината“ е от 6,30 до 9,00 ч. Регистрацията за събитието е изцяло онлайн, като срокът изтича на 30 юли, четвъртък.
Организатори на форума са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море“. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
За първи път в историята на плувния маратон Галата – Варна участниците ще финишират на плажната ивица на плаж Офицерски - Изток, а не както бе досега на втора буна. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.
По предложение на главния съдия на маратона Вили Цеков във връзка с юбилейното издание на форума контролното време за финиширане на плувците се увеличава от 90 на 100 минути след финала на победителя. „Идеята е във връзка с празника повече хора да завършат успешно плуването“, мотивира се Цеков.
По-висок награден фонд ще си разпределят призьорите в най-старото плувно състезание в България. Наградният фонд е на обща стойност 12 000 лв., като от тях паричните премии са 9000 лв.
Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 800 лв.; ІІІ място – 600 лв.; ІV място – 500 лв.; V място – 400 лв.; VІ място – 300 лв.
С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 150 лв. 200 лв. е бонусът за трима плувци с увреждания. 300 лв. получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Областният съвет на БЧК ще награди момичето и момчето до 18 г. от Варна, финиширали с най-добро време, с включване в безплатен курс по водно спасяване.
Тази година Галата – Варна ще бъде съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната. За безопасното протичане на събитието и опазване здравето и живота на всички участници организаторите призовават към стриктно спазване на изискванията за участие и правилата за безопасност. Плувците, които ползват автобусите на градския транспорт от Катедралата до местността „Карантината“, трябва да бъдат задължително с предпазни маски.
Ден преди юбилейния маратон – на 1 август, събота ще се проведе четвъртото издание на масовото плуване 1000 х 1000. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” Филип Ромбаут. Стартът ще бъде даден в 10 ч на Южния плаж, до ресторант „Мистър Баба“. Записването започва в 8 ч.
За разлика от предходни години обаче, това лято наградите за участниците ще бъдат много повече и по-различни. Освен подаръците, осигурени традиционно от Община Варна, ще има изненади и от ежегодния спонсор Lucky hunt.
За първа година в наградите, които ще бъдат раздадени в томбола с участието на всички плувци без изключение, се включва Детски кът – Варна. Домакините му обещават на малчуганите безплатни карти за любимите им супер атракции в Морската градина. Сладкарското ателие Cherry by Mary, което през летните месеци изкушава малки и големи с уникални сладоледи с неустоим вкус и фантастични сладости за душата , ще зарадва с подаръчни ваучери щастливци в томболата. Ресторантите с най-стари и утвърдени традиции във Варна – „Стария чинар“, които са любимо място за ценителите на добрата кухня и отбраните питиета, също са подготвили подаръчни ваучери.
Събитието се провежда с изключителната подкрепа на Billa и концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“.
Организатори на проявата са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море”.
„ВМС осигуряват безопасността на плувците в маратона. Изградили сме много добро маркирано трасе. Надявам се да имаме успешен финал“, коментира по време на пресконференцията в Юнашкия салон кап. Първи ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС.
„Поднасям поздравления към организаторите на двете събития от името на кмета на Варна – Иван Портних. Съчетанието на 80-годишна инициатива с 3-годишен опит да се обогати плувното лято във Варна говори за устойчивост“. Спортният живот в морската столица получи нови измерения“, заяви Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна.
„80 години Галата – Варна – това е фантастично събитие! 1000 х 1000 е прекрасен празник за семейството. Миналата година в масовото преплуване участваха 250 души, половината от които – деца под 12 г. 1000 х 1000 е чудесна възможност да покажем на децата морето и да ги научим да го обичат, да нямат страх от него. Щастлив съм, че тази инициатива, която стартирахме съвместно с Lucky hunt, се радва на успех“, коментира председателят на УС на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут.
Главният съдия на маратона Вили Цеков разясни, че тази година на трасето ще има 10 буя, обозначаващи маршрута на плувците Той акцентира, че участниците ще финишират на сушата.
Кап. Валентин Енчев обясни, че ИА Морска администрация участва в маратона със спомагателен катер и медицинско оборудване. „Имаме задача да ограничим трафика на кораби по време на проявата“, добави той.
От РЗИ - Варна потвърдиха, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма. Това сочат и цифрите от последната справка от мониторинга на водите на Варненското черноморско крайбрежие, която е от 21 юли. Според нея в двата мониторингови пункта – на плажа в „Аспарухово“ и на Офицерския плаж – Варна, микробиологичните показатели на водата са перфектни. Именно тези два пункта са старт и финал на Галата – Варна. В цифри: на плажа в „Аспарухово“ са измерени под 15 единици на 100 куб. см. вода на ентерококи и ешерихия коли. Референтната стойност за ентерококи е 200 единици, а за ешерихия коли – 500 единици.
Стойностите за плаж Офицерски, където ще финишират плувците, са също под 15 единици за ентерококи и за ешерихия коли, т.е. в десетки пъти под нормата.
Отлични са стойностите към края на юни и на Южния плаж във Варна, където на 1 август е масовото плуване в морето 1000 х 1000. Пробите показват, че за ентерококи цифрата е 45, а за ешерихия коли – 30 единици, т.е. също десетки пъти под допустимата норма.
„Стойностите от последните засега проби показват, че водите са в отлично състояние. Няма основание за здравен риск и притеснение към настоящия момент“, коментира д-р Елена Генева, зам.-директор на РЗИ-Варна, предадоха от пресслужбата на маратона Галата – Варна.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.