Осем китайски бомбардировача и четири изтребителя влязоха в югозападния ъгъл на идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Тайван в събота, а военновъздушните сили на Тайван разгърнаха ракети, за да "наблюдават" нахлуването, съобщи министерството на отбраната на острова, съобщава "Ройтерс".

Подобна мисия е необичайна, участват осем ядрени бомбардировача H-6K и четири изтребителя J-16, коментират в Тайван.

Карта, предоставена от министерството на отбраната на Тайван, показва, че китайски самолет Y-8 за борба с подводници, лети над същите води, където се провеждат най-новите китайски мисии в близост до островите Пратас, макар и все още далеч от континентален Тайван.

Тайванските ВВС предупредиха китайските самолети и разположиха ракети, за да ги наблюдават, добави министерството, използвайки стандартна формулировка за това как реагира на подобни дейности. "Издадени са радиопредупреждения и разположени ракетни системи за противовъздушна отбрана за наблюдение на дейността", се казва в кратко изявление.

Няма коментар от Китай, съобщава "news.bg". В миналото Китай заяви, че провежда учения за защита на суверенитета и сигурността на страната. Пекин наблюдава с нарастваща загриженост нарастващата подкрепа на САЩ за демократичен Тайван, особено по време на администрацията на Доналд Тръмп, която напусна в сряда.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.