Въпреки че заради пандемията движението по пътищата в областта е силно намаляло, от началото на тази година в региона са хванати 38 шофьори, употребили дрога, каза началникът на сектор "Пътна полиция" инспектор Петко Камбуров. По думите му през последните две години броят им е бил 125 и 85 души. Камбуров допълни, че над 90 на сто от заловените дрогирани шофьори са на възраст между 18 и 30 години. Младежите сядат зад волана обикновено след употреба на марихуана или амфетамини. Камбуров допълни, че тестовете, които ползва полицията, хващат 7 вида наркотични вещества, включително метадон.

Кампания срещу шофирането след употребата на наркотици "Последната магистрала" започва днес във Варна, съобщи началникът на общинската дирекция "Превенции" Светлана Коева. Тя ще бъде реализирана в партньорство с дирекцията на полицията в краймарския град.

Настоящата кампания, която ще продължи до края на юли, е изключително актуална и трябва да заостри вниманието на цялото общество към проблема с дрогираните шофьори, допълни началникът на Охранителна полиция във Варна комисар Илиян Илиев. Той уточни, че всеки месец в региона се провеждат специализирани операции, чиято цел е борбата с този проблем.

В рамките на кампанията ще бъдат раздадени хиляди информационни материали, а доброволци ще провеждат он лайн дискусии, каза още Коева. По думите й призивът на инициативата за разумно шофиране ще бъде разположен и на 10 електронни табла в града. Коева допълни, че настоящата кампания е продължение на предходната общинска акция "Не шофирай, ако си пил", която стартира преди 12 години. По думите й през това време възрастните са се научили да не дават ключове за кола на употребили алкохол младежи, сега трябва да разберат, че същото е валидно и за наркотиците, съобщи БТА.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.