Огромна трагедия в Пловдив. 18-годишно момче почина в университетската болница „Свети Георги“, а родителите сигнализират за лекарска грешка.

Синът на адвокат Йордан Давчев и Калина Давчева – Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница „Свети Георги“, след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая.

„Детето ми агонизираше, аз влязох спокойна, след уверението на лекарите, че детето ми е добре и чакаме контролен преглед. Заварих, че той хърка и диша тежко, реших, че е заспал в неудобна поза и се опитах да го събудя. Тогава видях едно голямо петно течност на възглавницата, разтърсих го силно, но той не се събуждаше“, разказа майката пред bTV.

Тя поискала от сестрата да извика лекар, но й казали, че не е необходимо, защото са дали на момчето силно обезболяващо и затова не може да се събуди. Но когато сестрата влязла в стаята и видяла детето, разбрала, че нещо наистина се случва и започнала да вика лекар.

Сестрите стояха в стаята, пушеха цигари и пиеха кафе, каза бащата пред NOVA TV.

Дошлият лекар започнал да се бори за живота на детето. Бащата обясни, че не е имало животоспасяваща апаратура под ръка, затова реанимацията се забавила.

„Лекарят попита сестрите: „Хора, какво му дадохте? Момчето беше добре!“. Аз го чух с ушите си“, сподели майката. Опечаленото семейство уточни, че все още не са получили епикриза за смъртта на сина им.

„За мен причината е повече от ясна – нашето дете почина от задушаване, защото персоналът извърши престъпно бездействие. Аз недоумявам, в коя държава на персонала е предоставено на 20-часово разположение телевизор, който не се изключва. Персоналът постоянно е на телевизора, на кафе и цигари. Това е недопустимо“, каза бащата.

От лечебното заведение заявиха за bTV, че тече вътрешна проверка, а цялата документация по случая е предоставена на прокуратурата. От болницата изказват съболезнования на семейството. Няма информация дали дежурният екип е бил наказан, съобщава „standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.