В Шумен осъдиха мъж на 15 г. затвор, защото опитал да убие бившата си съпруга. 32-годишният Нилгин А., който направи опит за умишлено убийство на бившата си съпруга Нурсел М. при условията на домашно насилие, бе осъден днес от състав на Шуменския окръжен съд на 15 години лишаване от свобода при строг режим.

Освен за опита за предумишлено убийство подсъдимият е бил предаден на съд и за още три престъпления – хулигански действия при управление на МПС, закана с убийство и за държане на огнестрелно оръжие – преправен газов револвер. За всяко едно от престъпленията съдът го осъди ефективно, като съдебният състав определи 32-годишният Нилгин да търпи най-тежкото от тях, а именно 15 години затвор.

До разтрогване на брака на подсъдимия и съпругата му се стигнало след години на домашно насилие. Нилгин малтретирал съпругата си, ругаел я, ограничавал всякакви нейни контакти с хора извън най-близкия семеен кръг, забранявал й да работи, за да я държи в икономическа зависимост. След системна употреба на алкохол ставал ревнив и с желание за безгранична доминация в семейните отношения. Съпругата му напускала няколко пъти семейния дом и се изнасяла с трите си деца при родителите си в Шумен.

След поредното домашно насилие тя предприела действия да разтрогне брака с насилника. След развода родителските права върху трите деца били предоставени на нея.

За да се грижи за децата си, Нурсел започнала работа в шуменско предприятие. За работата й помогнал съсед, който бил близък приятел на неин роднина и работел в същото предприятие. Често двамата пътували до работното място и обратно с автомобила на съседа.

Информацията за това достигнала до бившия й съпруг. За да следи движението на Нурсел, подсъдимият закупил GPS, който успял да монтира на колата на мъжа, с когото бившата му съпруга пътувала. Закупил си и газ-сигнален револвер с намерението да я убие. При опит да изпробва оръжието, подсъдимият счупил ударника му. От ловно-рибарски магазин в Шумен закупил газов револвер и го преправил в огнестрелно оръжие, сочат резултатите от назначената комплексна балистична експертиза по делото.

На 22 май 2019 г. около 4,50 ч. на разсъмване Нурсел и колегата й тръгнали към работното си място с автомобила му. Малко по-късно забелязали, че след тях се движи колата на подсъдимия. Нилгин застигнал колата и предприел действия да ги принуди да спрат.

На бул. „Симеон Велики“ подсъдимият спрял напречно на пътното платно автомобила си и принудил автомобила, в който пътувала Нурсел, да спре. Жената отишла до колата на бившия си съпруг. Навела се през отровения прозорец в опит да разговаря с него. В този момент той произвел три изстрела с револвера в главата на бившата си съпруга.

На помощ на пострадалата се отзовал нейният колега. Нилгин го заплашил с убийство. След това подсъдимият избягал от местопрестъплението в посока Разград, където се предал в полицията.

Преживяното, освен получените травматични увреждания от изстрелите в главата, довело до разстройство в адаптацията й със смесено нарушение на емоциите и поведението. Заканата с убийство , отправена от подсъдимия към колегата на бившата му съпруга, предизвикала основателен страх, е заключението на комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза до делото.

Според прокуратурата отегчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Нилгин А. са предходните му осъждания и упоритостта при реализиране на престъпните посегателства.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.