Отбелязваме 113 години от независимостта на България. Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново.

От 10.30 часа на крепостта „Царевец“ президентът ще участва във военния ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта.

Румен Радев ще произнесе слово. След това държавният глава ще се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града. Очаква се на честванията да присъства и премиерът Стефан Янев.

Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец. "Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 година и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", заяви в ефира на Нова телевизия историкът от Великотърновския университет професор доктор Петко Петков.

Света литургия поставя началото на празничния 22 септември във Велико Търново. Богослужението в средновековния храм „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец, където в 12 часа на обед е обявена независимостта, води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.